Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 28 september 2018

Krimpen aan den IJssel en United Smart Cities programma Verenigde Naties

Onlangs kondigde de gemeente aan dat Krimpen aan den IJssel als eerste Nederlandse gemeente deelneemt aan United Smart Cities.
Tijdens het Kiskőrös Symposium op 22 september, presenteerde Kari Eik, secretaris-generaal van de OiER, al kort de opzet van het United Smart Cities programma.

Het programma maakt het mogelijk om de ontwikkeling van ‘steden’ in kaart te brengen en met elkaar te vergelijken. Daarvoor worden de steden geanalyseerd op de gebieden van de ‘Sustainable Devlopment Goals’.  Door de gebieden op een gestandaardiseerde manier in kaart te brengen kan per gebied bepaald worden waar de ontwikkelkansen liggen. Ook wordt het mogelijk om gebieden onderling met elkaar te vergelijken waardoor er ook van elkaar geleerd kan worden.
Kari Eik is juist blij met een kleine gemeente als Krimpen, omdat wereldwijd vaak uitsluitend naar de grote steden gekeken wordt. Het model moet juist mogelijk maken dat de ontwikkeling van de diversiteit aan stedelijke gebieden met elkaar vergeleken kan worden.

Ook het ‘twin-city’ programma met Kiskőrös zag mevrouw Kari Eik als extra dimensie die de selectie van Krimpen interessant maakt.
Het programma omvat een uitgebreide analyse gebaseerd op de onderwerpen uit de Sustainable Development Goals. Van daaruit kan de gemeente ontwikkelkansen benoemen en oppakken. Het programma voorziet ook in de later te nemen stappen ondersteuning, inclusief de mogelijkheid om alternatieve fondsenwerving te genereren.

Daarnaast biedt deelname aan het programma de mogelijkheid om de stedenband met Kiskőrös een nieuwe dimensie te geven die verder gaat dan een vriendenband die nu voornamelijk vanuit het onderwerp cultuur ingevuld wordt.

Duurzaamheid gaat niet alleen over mileu- of energievraagstukken. Een echte duurzame samenleving dient integraal aangepakt te worden. In onze ogen biedt het United Smart Cities programma volop kansen om onze gemeente verder te ontwikkelen naar een prettige en duurzame omgeving.

Sustainable Development Goals

Wij kijken uit naar deze nieuwe samenwerking!

Klik voor meer informatie over United Smart Cities op de volgende link:  http://www.unitedsmartcities.org

Klik voor meer informatie over de Sustainable Development Goals op de volgende link: http://www.undp.org/content/undp/en/home/sustainable-development-goals.html